Prognostické a prediktivní faktory u adenokarcinomu pankreatu - Karásek, Petr (2018)
U duktálního adenokarcinomu pankreatu (PDAC) je vysoce žádoucí potřeba nových biomarkerů, které by přispěly k časné diagnostice a upřesnění prognózy. Cílem této práce byla validace exprese nestinu, proteinu anterior gradient 2 (AGR2) a vyšetření plazmatických hladin vybraných mikroRNA (miRNA) jako možných biomarkerů u PDAC. Exprese nestinu byla imunohistochemicky vyšetřena na souboru 117 resekabilních PDAC a korelována s vybranými klinicko-patologickými parametry včetně perineurálního šíření. Exprese proteinu AGR2 byla studována na souboru 135 pacientů s resekabilním PDAC. Na tkáňových řezech byly imunohistochemicky vyšetřeny exprese proteinů AGR2 a mucinu 4 (MUC4) a korelovány s klinicko-patologickými údaji. K ověření cirkulujících miRNA, bylo na základě literárních údajů zvoleno 6 miRNA: miR-21-5p, miR-375, miR-155, miR-17-5p, miR-126-5p a miR-1290. Validace těchto miRNA byla provedena na souboru 25 pacientů s resekabilním PDAC před chirurgickou resekcí a u 25 zdravých jedinců.