Obdobie popolnicových polí a doba halštatská na strednom Slovensku : prispevok k problematike bronzovej industrie a t'ažby medenej suroviny - Zachar, Tomáš, 1986- (2018)
Dizertačná práca si kladie za cieľ postihnúť vývoj osídlenia v období popolnicových polí a dobe halštatskej v centrálnej časti stredného Slovenska v kontexte problematiky ťažby, metalurgie a distribúcie medenej suroviny v stredoslovenskej banskej oblasti. Z dôvodu nedostatočného stavu bádania v obore montánnej archeológie ako i archeometalurgie je práca detailnejšie zameraná na špaňodolinský banský revír. Základ práce tvorí typologicko-chronologické vyhodnotenie keramického a kovového materiálu z jednotlivých sídlisk, pohrebísk a depotov. Získané údaje sme porovnali s výsledkami archeometalurgických analýz. Z hľadiska vývoja archeologických kultúr práca sleduje v oblasti vývoj dvoch kultúr: pilinskej a lužickej. Práca zoznamuje čitateľa so stavom bádania v ďalších banských regiónoch strednej Európy s dokladmi ťažby v dobe bronzovej. Podrobnejšie sa zameriava na názory ťažby medi na území Západných Karpát. Pozornosť je tiež venovaná ložiskovým pomerom a možnostiam ťažby v špaňodolinsko