Nové echokardiografické parametry v diagnostice srdečního selhání se zachovalou ejekčnífrakcí levé komory - Špinarová, Monika (2018)
Úvod: Srdeční selhání se zachovalou ejekční frakcí levé komory (Heart failure with preserved ejection fraction, HFpEF) je závažným klinickým stavem. Patofyziologické mechanismy dosud nejsou jednoznačně objasněny a specifická diagnostická kritéria se stále vyvíjejí. Cílem této práce je najít nové echokardiografické parametry, které by mohly zlepšit současnou neinvazivní diagnostiku HFpEF. Konkrétně se jedná o parametry diastolic wall strain of posterior wall (DWS PW) a vortex formation time (VFT). Hodnota DWS PW je založena na principu elasticity a deformace stěny levé komory. VFT je parametr odrážející optimální formaci transmitrálního toku v časné diastole. Metodika: Do studie bylo zařazeno celkem 131 subjektů, z toho 111 pacientů s dušností mající normální ejekční frakci levé komory (skupina A) a 20 zdravých dobrovolníků (skupina B). Všichni podstoupili komplexní kardiologické vyšetření, laboratorní vyšetření krve a transtorakální echokardiografii.