Využití natriuretických peptidů u srdečního selhání a infarktu myokardu - Ganovská, Eva (2018)
Srdeční selhání spolu s infarktem myokardu jsou nejčastější kardiologické diagnózy vedoucí k hospitalizaci a také diagnózy s vysokým podílem na mortalitě u globální populace. Tato dizertační práce je tvořená třemi částmi. První část je teoretickým úvodem do problematiky srdečního selhání, infarktu myokardu a natriuretických peptidů. Druhá a třetí část je tvořená výsledky naších klinických výzkumů. Části textu dizertační práce byly publikovány jako přehledné články, jejichž je autor prvním nebo korespondenčním autorem. Srdeční selhání je primárně diagnostikováno u více jak 1 milionu hospitalizaci ročně. Přežívání pacientů s diagnostikovaným srdečním selháním se v průběhu posledních let významně zlepšuje, přesto je u těchto pacientů asi 50% mortalita do 5 let po stanovení diagnózy. Mortalita u pacientu s infarktem myokardu je až 1,8 milionu úmrtí ročně, neboli 20 % všech úmrtí v Evropě. Natriuretické peptidy (NP) patří mezi intenzivně využívané biomarkery v různých oblastech klinické praxe.