Spolupracující obviněný jako nástroj pro potírání organizovaného zločinu - Michora, Zdeněk (2018)
Tato disertační práce s názvem Spolupracující obviněný jako nástroj pro potírání organizovaného zločinu je zaměřena na kritickou analýzu a hledání limitů institutu spolupracujícího obviněného. Po nezbytném nastínění mezinárodní, regionální a národní právní úpravy organizovaného zločinu, pro jehož potírání je institut spolupracujícího obviněného určen, je pozornost autora zaměřena na nalezení definičních znaků institutu korunního svědka, kterého považuje za nadřazený pojem institutu spolupracujícího obviněného. Gros disertační práce spočívá v kritické analýze samotného institutu spolupracujícího obviněného - jeho vývoje, stavu právní úpravy, kolizi se základními zásadami trestního procesu a možnostem ochrany osoby spolupracujícího obviněného proti možné pomstě ze strany organizovaného zločinu.