Řízení ve věcech dětí mladších patnácti let, které se dopustily činu jinak trestného - Gavlasová, Magdaléna (2018)
Cílem této práce je poznat právní úpravu řízení ve věcech dětí mladších patnácti let, které se dopustily činu jinak trestného, a vytýčit problémy, se kterými se lze v praxi setkat. Úvodem jsou vymezeny základní pojmy trestního práva, potom se práce zaměřuje na kriminalitu dětí mladších patnácti let z pohledu kriminologie a rozvádí základní trestně politické přístupy k zacházení s delikventními dětmi. Dále jsou zmíněny relevantní mezinárodní dokumenty, které ovlivňují českou právní úpravu i úvahy de lege ferenda. Následně je analyzována česká právní úprava řízení ve věcech dětí mladších patnácti let. Analýza se nejprve zaměřuje na historický vývoj této právní úpravy, následně je uvedena charakteristika zákona o soudnictví ve věcech mládeže, a konečně je analyzován postup orgánů činných v trestním řízení a soudu pro mládež poté, co dojde ke spáchání činu jinak trestného dítětem mladším patnácti let, a opatření, která je možné trestně neodpovědným dětem uložit. Výsledkem práce jsou úvahy de lege ferenda.