Laický prvek v českém trestním řízení - Nosek, Jan (2018)
Rigorózní práce se věnuje laickému prvku v trestním řízení České republiky. Práce se zaobírá nejprve analýzou laického prvku v kontextu jeho historického vývoje, poté jeho rozborem z pohledu platné právní úpravy a konečně na základě zhodnocení současného stavu nabízí i predikci jeho budoucího směřování. Autor se přitom zaměřil zejména na hodnocení opodstatněnosti existence laického prvku v trestním řízení, problematické body fungování daného institutu a v samém závěru práce představil náměty k nezbytným změnám, které je nutné učinit k tomu, aby laický prvek byl pro trestní řízení přínosným. Publikace je určena nejen pro odbornou veřejnost, ale též pro všechny, kteří mají zájem se v dané problematice více orientovat.