Optimalizace pasivního vzorkovače opatřeného difuzní vrstvou hydrogelu pro monitorování polárních organických znečišťujících látek v povrchových a odpadních vodách - Greéová, Vendula (2018)
Tato diplomová práce se zabývá studiem pasivního vzorkovače opatřeného difúzní vrstvou agarózového hydrogelu pro monitorování polárních kontaminujících látek v povrchových i odpadních vodách. Experimentální část práce je zaměřena zejména na laboratorní kalibraci nově navrženého prototypu vzorkovače na bázi adsorbentu dispergovaného v agarózovém hydrogelu. V rámci této práce byly také stanoveny distribuční koeficienty perfluorovaných látek, farmak a produktů osobní péče a pesticidů v systému sorbent - voda a sorbent dispergovaný v hydrogelu - voda. Dále byl sledován vliv potenciálně interferujících látek - huminových kyselin na hodnotu distribučních koeficientů v systému sorbent dispergovaný v hydrogelu - voda.