Obstrukční jednání povinných subjektů při poskytování informací - Landaufová, Lucie (2018)
Rigorózní práce se zabývá obstrukčním jednáním povinných subjektů při poskytování informací dle zákona o svobodném přístupu k informacím. Autorka v práci zdůrazňuje zejména ústavně zaručené právo na informace a analyzuje právní úpravu svobodného přístupu k informacím jak z hmotněprávní roviny, tak z roviny procesněprávní, přičemž se zaměřuje pouze na aspekty této právní úpravy podstatné pro další použití v dané práci. Následně je v práci definováno samotné obstrukční jednání povinných subjektů a jeho formy. Kapitola obrany proti obstrukčnímu jednání a vymahatelnosti informace poté dává odpověď na otázku, zdali je právo na informace v současné právní úpravě dostatečně vymahatelné a k diskuzi ponechává nastíněné možnosti řešení v rámci úvah de lege ferenda.