Právo na spravedlivý proces v řízení o udělení dlouhodobého víza - Vlková, Markéta (2018)
Práce se zabývá právem na spravedlivý proces v řízení o udělení víza podle zákona o pobytu cizinců, zejména jeho dílčím procesním právem v podobě práva na přístup k soudu. Pozornost bude zaměřena především na výluku soudního přezkumu rozhodnutí o neudělení víza. Cílem práce bude na základě provedené analýzy soudních rozhodnutí Nejvyššího správního soudu a nálezů Ústavního soudu, které se výlukou soudního přezkumu rozhodnutí o neudělení víza zabývaly, kriticky zhodnotit vhodnost a správnost současného přístupu České republiky a jejích soudů k problematice vyloučení rozhodnutí o neudělení víza ze soudního přezkumu, jakožto i možnost ochrany ostatních procesních práv cizince ve vízovém řízení v případě výluky ze soudního přezkumu.