Sinicové neurotoxiny - Zahradová, Nikola (2019)
Problematika sinic a s tím spojená tvorba sinicových vodních květů patří v posledních letech k velmi diskutovaným tématům. Měnící se přírodní podmínky a intenzivnější antropogenní činnost umožňují sinicím obývat oblasti, kde se dříve vůbec nevyskytovaly. Nebezpečnost sinic tkví v jejich schopnosti produkovat sekundární metabolity s toxickým potenciálem, které pak mohou negativně ovlivnit organismy nacházející se v jejich blízkosti. V posledních letech se výzkum zaměřuje na zjišťování mechanismu působení toxických látek produkovaných sinicemi na jednotlivé orgánové soustavy, jako je například vliv látek na nervovou soustavu. Nicméně většina studií se zabývá spíše jednotlivými látkami než směsí látek, které se v prostředí vyskytují nejčastěji. Tyto látky mohou navzájem interagovat a jejich účinky mohou být jiné, než jako tomu bylo u samostatné látky. Tato diplomová práce se zaměřuje na neurotoxický potenciál dvou sinicových extraktů odebraných z prostředí v porovnání se standardním ...