Molekulární regulace raného vývoje končetin - Killinger, Michael (2019)
Vývoj končetin je souhrnem buněčných a molekulárních procesů vedoucích k vytvoření funkční identity končetin. Jejich přesná iniciace a koordinace je esenciálním faktorem při ustanovování a udržování aktivity hlavních signalizačních center končetin, která posléze řídí modelování finálního tvaru končetin. Každá i nepatrná porucha v této signalizaci může vést jednak k vytvoření oboustranné asymetrie končetin, ale i vzniku fatálních malformací končetin. Pro pochopení mechanizmu regulace vývoje končetin podél anterio-posteriorní osy je nejdříve nutná detailní identifikace klíčových molekul, které jsou zapojeny do jejich formování. Tato práce předkládá přehlednou celogenomovou expresní analýzu odhalující charakteristické rozložení řady genů podél anterio-posteriorní osy formujícího se základu končetin. Dále jsme prokázali rozdílný potenciál diferenciace anteriorních a posteriorních buněk do chondrocytové linie. Následně jsme se zaměřili na studium funkce vybraných ligandů WNT rodiny, která ...