Rekreační střediska průmyslových podniků Olomouckého kraje - Mračková, Veronika (2019)
Práce se zabývá cestovním ruchem v době socialismu. Soustředí se na podnikovou rekreaci, která byla nabízena zaměstnancům průmyslových podniků. Byl vytvořen seznam všech průmyslových podniků na území dnešního Olomouckého kraje, které v oblasti působily do roku 1989, na jehož základě vznikl vzorek průmyslových podniků, u kterých bylo zjištěno rozmístění jejich rekreačních zařízení. Převážná většina objektů byla umístěna v oblasti Jeseníků a Moravskoslezských Beskyd. Některé podniky měly svá rekreační zařízení i v zahraničí, a to zejména na Slovensku a v tehdejší Jugoslávii. Dále se autorka zabývá objekty jako takovými, zjišťovala jejich současný stav a majetkové poměry. Autorka dospěla k závěru, že polovina zkoumaných objektů i v současnosti slouží k rekreaci, ovšem jsou v majetku soukromých osob. V poslední části práce je komparace se současnou (k r. 2018) podnikovou rekreací. Z důvodu, že v současnosti již není podniková rekreace obvyklá, se autorka zaměřila na benefity, které nabízí