Mapování a analýza rozšíření vybraných druhů bioty v PR Holé vrchy a PR Babí lom - Řehánková, Michaela; Culek, Martin, 1960-; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2018)
Práce se věnuje průzkumu PR Babí lom (a jejího blízkého okolí) a PR Holé vrchy (menší, později vyhlášené v sousedství). Výzkum měl za cíl osvětlit problematiku vztahů mezi identifikovanými druhy rostlin, pozorovanými druhy živočichů a jejich prostředím. Terénní data byla zpracována do podoby map na podkladu digitálního modelu reliéfu 5. generace, tabulek, početně vyjádřených vazeb druhů a jedinců na vybrané typy geografického prostředí, grafů a fotografií. Jako podklad mapy sloužily body exportované z GPS z prostředí rezervací, resp. na ně navazujícího okolí. K výsledkům výzkumu patří např. prostorové rozmístění 142 stromů s potenciálními hnízdními dutinami v PR Babí lom vč. jeho blízkého okolí a 48 stromů s potenciálními hnízdními dutinami v PR Holé vrchy. Dále bylo v prostoru zkoumané oblasti Babího lomu zaznamenáno 15 vybraných druhů rostlin a 22 vybraných druhů ptáků a další pobytové stopy. V případě PR Holé vrchy bylo kartograficky znázorněno 14 vybraných druhů rostlin a 17 vybran
This bachelor thesis deals with the research of a NR Babí Lom (and it´s close surroundings) and a NR Holé Vrchy (smaller and later declared, in its neighborhood). The aim of this research was to explain the problematics of interactions between identified plant species or observed animal species and their environment. Terrain data were presented in a form of maps based on the basemap of Digital Terrain Model of the fifth generation, tabels, counts of species and their relationships to a specific type of geographic environment, graphs and photos. Points exported from GPS and author’s notes from the reserves and eventually their surroundings were used as a basis. The results of this research contains for example finding 142 trees with potential nest cavities in the NR Babí Lom including it´s close surroundings and 48 trees with potential nest cavities in the NR Holé Vrchy.
Vedoucí práce: Martin Culek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: fauna -- Česko; flóra -- Česko; přírodní rezervace -- Česko; fauna -- Czechia; flora -- Czechia; nature reserves -- Czechia; Přírodní rezervace Babí lom (Česko); Přírodní rezervace Holé vrchy (Česko); Nature reserve Babí lom (Czechia); Nature reserve Holé vrchy (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses