Studium dynamiky změn ve složení důlních vod zatopeného uranového ložiska Olší-Drahonín - Bánovský, Michal (2019)
Ťažba uránu a celkovo akákoľvek ťažba v Európe je už dlhé roky na ústupe. Aj keď nepriamo, toto odvetvie paradoxne stále zamestnáva veľký počet ľudí - avšak z oblasti výskumu. Ťažba spravidla spôsobuje vysokú environmentálnu záťaž a po jej ukončení je najrozumnejším postupom, že sa ložisko zatopí. Problémom však je, že po zatopení ložiska kontaminanty z banskej vody migrujú do širšieho okolia. Tento trend sa vyskytol a bol skúmaný na viacerých už neaktívnych ložiskách. Táto štúdia sa zameriava na ložisko Olší-Drahonín v Českej republike, ktoré zasiahol podobný osud. V rámci tejto práce boli skúmané dynamické zmeny fyzikálno-chemických parametrov banských vôd z dát vykazujúcich dvadsaťročný monitoring. Cieľom bolo určiť rýchlostné parametre spomínaných dynamických zmien a popísať koncentrácie hlavných zložiek banských vôd na ložisku Olší-Drahonín.