Kultivace kryptosporidií na buněčných a bezbuněčných kulturách - Tůmová, Lenka (2019)
Zástupci rodu Cryptosporidium (Apicomplexa) jsou jednou z hlavních příčin těžkých průjmů a dětské úmrtnosti v rozvojových zemích. Bohužel proti tomuto původci nemoci zvané kryptosporidióza, převážně invadující gastrointestinální trakt, nejsou v současné době k dispozici žádná dlouhodobě účinná léčiva. Předkládaná diplomová práce se zabývá velmi aktuálním tématem kultivace zástupců rodu Cryptosporidium v podmínkách in vitro. Vyvinutí funkčního in vitro systému umožňujícího dlouhodobou kultivaci těchto parazitů by umožnilo prohloubit znalosti o jejich patofyziologii a tím by se také významně zvýšila šance na vyvinutí účinných antikryptosporidiálních léčiv. Teoretická část diplomové práce stručně popisuje rod Cryptosporidium a jeho životní cyklus. Tato část také shrnuje různorodé faktory, které mají zásadní vliv na úspěšnou kultivaci kryptosporidií v in vitro podmínkách.