Tributní lidová shromáždění římské republiky : na příkladu normotvorného procesu shromáždění lidu (concilium plebis) - Malaníková, Jana, 1985- (2018)
Předkládaná disertační práce se zabývá „nejdemokratičtějším“ typem lidového shromáždění římské republiky v letech 471-52 př. n. l. Prostřednictvím rekonstrukce a důkladného studia jeho normotvorného procesu a výsledných norem posuzuje míru zapojení populus Romanus do procesu rozhodování a řízení římské republiky a tím také hodnotí podíl demokratického prvku smíšeného státního zřízení římské republiky. Závěry práce se opírají především o analýzy provedené pomocí metody historické statistiky, kterými podrobně zkoumá seznam norem identifikovaný na základě kritického studia dochovaných narativních antických pramenů a odborné literatury, jenž lze připisovat normotvorné činnosti shromáždění lidu ve sledovaném období