Tkáňová lokalizace vybraných proteinů Eudiplozoon nipponicum (Monogenea) - Sajlerová, Gabriela (2019)
Monogenea patří mezi parazitické ploštěnce (Platyhelminthes), kteří cizopasí především na vnějších částech těla ryb, jako jsou ploutve, žábra a kůže. Živí se zejména mukusem, tkáňovým detritem nebo krví hostitele. Podobně jako jiní parazité, také Monogenea produkují velké množství molekul (zejména proteinů), které jim umožňují přichytit se na hostiteli, přijímat potravu a tlumit či jinak modifikovat imunitní odpověď hostitele. Mezi proteiny vylučované parazity patří také inhibitory cysteinových a serinových proteáz (cystatiny a serpiny), které interagují s příslušnými proteázami hostitele. Lokalizace těchto důležitých molekul v těle parazita může přiblížit jejich funkci. Detailní charakterizace, lokalizace či popis funkce proteinů produkovaných zástupci monogeneí v současné době významně zaostává za znalostmi o proteinech jiných skupin helmintů.