Evoluce hadích společenstev oligocénu a spodního miocénu v oblasti jižního Německa - Paclík, Václav; Ivanov, Martin, 1969-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
Tato diplomová práce se věnuje bližší determinaci hadů na vybraných lokalitách jižního Německa. Z doposud nedeterminovaného materiálu byly vyčleněny taxony Eoanilius sp., cf. Bavarioboa sp. a Colubrinae gen. et sp. indet. na lokalitě Möhren 13 (MP 22), taxony Eoanilius aff. oligocenicus, Bavarioboa sp., Bavarioboa cf. minuta, Boinae gen. et sp. indet. a Platyspondylia lepta na lokalitě Gaimersheim (MP 28), taxony Bavarioboa sp., Coluber (sl.) sp. a Vipera sp. z komplexu aspis, na lokalitě Weißenburg 6 (MN 1) a taxony Bavarioboa sp., Boinae gen. et sp. indet., Falseryx petersbuchi, Falseryx sp., Coluber hungaricus, cf. Telescopus sp., Colubrinae gen. et sp. indet., Neonatrix cf. europea, Natrix sp., Vipera sp. z komplexu ‘orientálních zmijí‘ a Micrurus gallicus na lokalitě Wintershof-West (MN 3), přičemž Bavarioboa sp. a Natrix sp. mohou představovat nové druhy. Výrazné zvyšování diverzity colubroidních hadů během miocénu, obzvláště v zóně MN 3, lze dát do souvislosti s nástupem miocenn
This diploma thesis deals with closer determination of snakes at selected localities of southern Germany. From the previously undetermined material, the following taxa were defined: Eoanilius sp., cf. Bavarioboa sp. and Colubrinae gen. et sp. indet. at the locality Möhren 13 (MP 22), Eoanilius aff. oligocenicus, Bavarioboa sp., Bavarioboa cf. minuta, Boinae gen. et sp. indet. and Platyspondylia lepta at the locality Gaimersheim (MP 28), Bavarioboa sp., Coluber (sl.) sp. and Vipera sp. from the complex aspis, at the locality Weißenburg 6 (MN 1) and taxa Bavarioboa sp., Boinae gen. et sp. indet., Falseryx petersbuchi, Falseryx sp., Coluber hungaricus, cf. Telescopus sp., Colubrinae gen. et sp. indet., Neonatrix cf. europea, Natrix sp., Vipera sp. from the complex of 'oriental vipers' and Micrurus gallicus at the locality Wintershof-West (MN 3), where the Bavarioboa sp. and Natrix sp. may represent new species. Significant increasing of diversity of colubroid snakes during the miocene, es
Vedoucí práce: Martin Ivanov
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: evoluce (biologie); hadi; miocén; oligocén; paleoekologie; paleogeografie; evolution (biology); Miocene; oligocene; paleoecology; paleogeography; snakes; Německo jižní; Germany, Southern; diplomové práce; master's theses