Evoluce hadích společenstev oligocénu a spodního miocénu v oblasti jižního Německa - Paclík, Václav (2018)
Tato diplomová práce se věnuje bližší determinaci hadů na vybraných lokalitách jižního Německa. Z doposud nedeterminovaného materiálu byly vyčleněny taxony Eoanilius sp., cf. Bavarioboa sp. a Colubrinae gen. et sp. indet. na lokalitě Möhren 13 (MP 22), taxony Eoanilius aff. oligocenicus, Bavarioboa sp., Bavarioboa cf. minuta, Boinae gen. et sp. indet. a Platyspondylia lepta na lokalitě Gaimersheim (MP 28), taxony Bavarioboa sp., Coluber (sl.) sp. a Vipera sp. z komplexu aspis, na lokalitě Weißenburg 6 (MN 1) a taxony Bavarioboa sp., Boinae gen. et sp. indet., Falseryx petersbuchi, Falseryx sp., Coluber hungaricus, cf. Telescopus sp., Colubrinae gen. et sp. indet., Neonatrix cf. europea, Natrix sp., Vipera sp. z komplexu ‘orientálních zmijí‘ a Micrurus gallicus na lokalitě Wintershof-West (MN 3), přičemž Bavarioboa sp. a Natrix sp. mohou představovat nové druhy. Výrazné zvyšování diverzity colubroidních hadů během miocénu, obzvláště v zóně MN 3, lze dát do souvislosti s nástupem miocenn