Katodoluminiscenční studium mramorů v centru svratecké klenby moravika. - Trnková, Paulína; Leichmann, Jaromír, 1963-; Masarykova univerzita. Ústav geologických věd (2018)
Práce se zabývá studiem mramorů na vybraných lokalitách: Herolticko-lažáneckých vápencích, skupině Bílého potoka a olešnické skupině v oblasti Moravika. Mramory byly studovány pod polarizačním, odrazovým, katodoluminiscečním mikroskopem a elektronovou mikrosondou. Po určení minerálních asociací na jednotlivých lokalitách byly výsledky porovnané s výsledky studií mramorů ve stejných geologických jednotkách
This work focuses on study of marbles in chosen localites: Heroltice-Lažánky limestones, Bílý potok group and Olešnice group (Moravikum). Marbles were studied in this sections by polarization, reflection, cathodoluminiscence microscope and electron microprobe. Firstly the mineral associations were determined and after the results were matched with results study of marbles in the same geological units.
Vedoucí práce: Jaromír Leichmann
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: metamorfóza; mramor; rekrystalizace; marble; metamorphosis; recrystallization; Český masiv; Bohemian massif Mountains; diplomové práce; master's theses