Aproximace funkcí - Potocký, Branislav (2019)
V této diplomové práci se věnujeme problému nejlepší aproximace. V první kapitole představujeme obecný pojem nejlepší aproximace na normovaných lineárních prostorech. Ve druhé kapitole se zabýváme problémem lineární aproximace a aproximace v Čebyševově zmysle. V návaznosti na druhou kapitolu je ve třetí představen koncept Čebyševových aproximací spojitých funkcí na reálném intervalu. Čtvrtá kapitola pojednává o Čebyševových polynomech a jejich souvislosti se zkoumaným problémem. Na závěr se věnujeme konstrukci polynomů nejlepší aproximace pomocí Remezova algoritmu. Teorie je v práci doplněná příklady ilustrujícími praktické využití.