Statistická inference v modelech analýzy přežití pro dvourozměrné úmrtnostní tabulky - Juráčková, Leona (2019)
V této diplomové práci se věnujeme spojitým rozdělením pravděpodobnosti využívaným v analýze přežití. Jsou zde popsány základní pojmy jednorozměrné i dvourozměrné analýzy přežití, úmrtnostních tabulek a souvislosti mezi nimi. Pro vybraná dvourozměrná rozdělení pravděpodobnosti se zde nachází odvození funkcí věrohodnosti a maximálně věrohodných odhadů jejich parametrů. V praktické části práce pomocí R analyzujeme data úmrtnostních tabulek mužů a žen. Na základě metody maximální věrohodnosti odhadneme parametry vybraných rozdělení a hledáme model, který co nejvhodněji popisuje data úmrtnostních tabulek. Nakonec uvádíme tři příklady, které by mohly v pojistné praxi nastat. Každý z nich je doprovozen grafy znázorňujícími, jak se mění výše pojistného v závislosti na vstupním věku klientů.