Geochemie důlních vod uranového ložiska Rožná - Pavlečková, Kateřina (2019)
Otevření hlubinného dolu a hornická činnost vede k výrazné změně podmínek, které panují v horninovém prostředí. Původně anoxické či redukční prostředí se změní na oxidační. Rozpouštějí se primární horninotvorné a rudní minerály a vznikají sekundární minerály. Dochází k uvolňování těžkých kovů, v důsledku oxidace sulfidů, především pyritu. V důlních vodách může dojít k nárůstu koncentrace kontaminantů, včetně uranu. Před vypouštěním do povrchových vodotečí jsou důlní vody čištěny, vzhledem k objemu se jedná o finančně nákladný proces. Z hlediska efektivity je důle-žité vyhodnocení dlouhodobého vývoje fyzikálně-chemických parametrů a jejich složení na ložisku a předvídání dlouhodobých trendů. Pro vyhodnocení byly použity údaje z dlouhodobého monitoringu státního podniku DIAMO, odštěpného závodu GEAM Dolní Rožínka. Jednotlivé složky důlních vod byly podle koncentrací rozděleny na tři skupiny. Zřetelná je pozitivní závislost mezi celkovou koncentrací rozpuštěných látek, síranů, vápníku a h