Vliv obnovy výmladkového hospodářství v NPR Zahrady pod Hájem na vybrané čeledi saproxylických brouků - Račanský, Zdeněk (2019)
Saproxyličtí brouci jsou jednou z nejohroženějších ekologických skupin živočichů, což je způsobeno převážně ztrátou vhodných stanovišť. Mnohé druhy saproxylických brouků jsou vázány na specifické světelné podmínky, které mohou najít ve výmladkových lesích. Tento způsob lesního hospodářství však u nás téměř vymizel. Výskyt předržených pařezin na nelesní půdě ve vlastnictví AOPK ČR umožnil Správě CHKO Bílé Karpaty v průběhu zimy 2014 a 2015 iniciovat na dvou přibližně hektarových plochách pokus o obnovu pařezení, či spíše o připodobnění pařezení, protože šlo o zákrok vedený zájmy ochrany přírody, částečně na podporu lesních světlomilných druhů rostlin a živočichů, částečně jako experiment, při kterém jsou dlouhodobě sledovány následné změny vegetace i společenstev brouků. Výzkum prováděný pracovníky a studenty Ústavu botaniky a zoologie MU probíhal pomocí letových nárazových pastí na dvou lokalitách v NPR Zahrady pod Hájem v průběhu let 2013, 2014, 2015 a 2016.