Interakce mezi fluviálními procesy a vegetační sukcesí u štěrkonosných toků - Babej, Ján, 1989- (2018)
Disertační práce se zabývá změnami morfologie koryta a krajinné pokrývky v čase a současně hledá faktory, které mají vliv na: a) distribuci sedimentů na základě jejich zrnitosti, b) fyzikálně-chemické a chemické vlastnosti sedimentů, c) druhové složení vegetace a její vlastnosti v aktivní zóně koryta a nivě. Také jsou zkoumány vztahy a vazby mezi hydrogeomorfologickými faktory, vegetací a abiotickým prostředím (půda, sedimenty). Pro výzkum byly vybrány štěrkonosné řeky Belá, Bečva a Opava. V případě Belé byl pro výzkum vybrán (relativně) přirozený úsek, v případě Bečvy a Opavy úseky renaturalizované povodní v roce 1997. Právě výzkumem takto odlišných řek je možné zkoumat, jaký je rozdíl v reakci koryta na povodně u relativně přirozeného a renaturalizovaného toku, a hledat univerzální biogeomorfologické zákonitosti v říčních systémech. Pro výzkum změn morfologie koryta a krajinné pokrývky byly použity mapy vojenského mapování a především letecké měřické snímky. Údaje o recentním stavu b