Oscilace v signálu proudění vzduchu v dynamicky ventilované jeskyni - Vávrová, Nikola (2019)
V dynamické Císařské jeskyni (Moravský kras) byly studovány oscilace v signálu proudění vzduchu a mechanismy jejich vzniku. Monitoring probíhal ve dvou kampaních: při vyšších venkovních teplotách (DAF mód) a při nižších venkovních teplotách (UAF mód). Analýza signálů proudění vzduchu prokázala, že vzduch proudil na principu pístového toku. Korelace signálů proudění a teplotního rozdílu mezi jeskynní a venkovní atmosférou nepotvrdila teplotní rozdíl jako hlavní řídící sílu proudění vzduchu v jeskyni. Data také ukázala nekonzistentnost v objemech vstupujícího a vystupujícího vzduchu u jednotlivých vchodů, což poukazuje na možnou existenci neznámého vstupu (nebo vstupů). Spektrální analýza prokázala komplexní spektrum frekvencí signálů proudění vzduchu, které se navíc měnily v čase, a tím zpochybnila, že oscilace jsou důsledkem fungování jeskyně na principu Helmholtzova rezonátoru. Alternativní možností může být chování jeskyně jako soustava rezonátorů, případně výměna tepla mezi vzduchem