Reakce imunitního systému na vybrané patogeny přenášené klíštětem (Babesia microti, Borrelia burgdorferi s.l.) - Dvořák, Michal (2019)
V této bakalářské práci se věnuji reakcím imunitního systému na vybrané patogeny přenášené klíštětem. Klíště usnadňuje přenos patogenů působením vylučovaných látek na lokální mechanické a fyziologické bariéry hostitele. Konkrétně jsou popisovány Borrelia burgdorferi s.l. a Babesia spp. V práci se zaměřuji na jejich charakteristiku, mechanismy patogeneze a rezistence. Zmíněné patogeny mohou způsobovat závažná onemocnění lidí i zvířat. Borrelia burgdorferi s.l. je spirochetární bakterie způsobující onemocnění zvané lymeská borrelióza. Babesia spp. je protozoární parazit vyvolávající onemocnění tzv. babesiózu. Imunitní systém je soubor velice sofistikovaných mechanismů, které zasahují proti patogenním organismům. V práci jsou popisovány specifické i nespecifické mechanismy imunitního systému uplatňující se proti Borrelia burgdorferi s.l. a Babesia spp. především funkce fagocytujících buněk, protilátek, cytokinů, komplementu atd.