Modelování extrémních událostí - Gažová, Natália; Navrátil, Radim, 1985-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2019)
V této diplomové práci se věnujeme analýze extrémních událostí. V modelování využíváme dvě metody, konkrétně metodu blokových maxim a metodu založenou na překročení určité meze. Úvodní část obsahuje teoretické seznámení s oběma metodami, což je důležité pro dostatečné pochopení při dalších aplikacích. Praktická část se soustředí na analýzu pojistných dat oběma způsoby s následným porovnáním výsledků.
This thesis deals with extreme value analysis. Two approaches to modelling extreme events are concerned in this text - block maxima method and peaks-over-threshold. In the first part, a theoretical background is given which is essential for further applications. Afterwards, modelling of insurance data is studied. Both above-mentioned methods as well as the comparison of results are included in the analysis.
Vedoucí práce: Radim Navrátil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: matematická statistika; pojistná matematika; statistické modely; actuarial mathematics; mathematical statistics; statistical models; diplomové práce; master's theses