Moderní metody diskriminační analýzy - Navrátilová, Simona; Navrátil, Radim, 1985-; Masarykova univerzita. Ústav matematiky a statistiky (2019)
V této diplomové práci se věnujeme diskriminační analýze a jejím moderním metodám. Nejprve si popíšeme základní přístup podle R. A. Fishera, tedy lineární a kvadratickou diskriminační analýzu. V další části práce si pak ukážeme novodobější metody, které se snaží vypořádat s nedostatky původních technik. Zaměříme se na neparametrickou diskriminaci a metody odvozené od lineární diskriminační analýzy. Teoretické poznatky si následně ukážeme na praktickém příkladu z ekonomie za pomocí statistického softwaru R. Na něm jednotlivé metody také srovnáme.
In this thesis we study discriminant analysis and its modern methods. We start with describing the basic approach from R. A. Fisher namely linear and quadratic discriminant analysis. In the next part we show the contemporary methods that try to deal with some imperfections of the original techniques. We focus on nonparametric discrimination and methods derived from linear discriminant analysis. Consequently we show the theoretical knowledge on the economic example using the statistical software R. We also compare the particular methods on that example.
Vedoucí práce: Radim Navrátil
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: diskriminační analýza; matematická statistika; discourse analysis; mathematical statistics; diplomové práce; master's theses