Interaktivní a dynamická grafika v statistické inferenci pro jednovýběrové problémy - Nagy, Peter (2019)
V této diplomové práci se zaměřujeme na statistickou inferenci pro jeden náhodný výběr. Práce si dává za cíl poskytnout čtenáři ucelený přehled teorie pro test o střední hodnotě při známém i neznámém rozptyle, test o rozptyle při neznámé střední hodnotě, test o korelačním koeficientu a test o pravděpodobnosti. Významním cílem práce je obdržené výsledky prezentovat v grafické podobě. Pro každou situaci uvádíme vždy trojici testů, a sice testy založené na Waldově, skóre a věrohodnostním principu. Pro každý z výše uvedených testů poskytujeme podrobné odvození testových statistik, tvarů kritických oborů, intervalů spolehlivosti a silofunkcí, vždy pro oboustrannou, pravostrannou a levostrannou alternativní hypotézu. Všechny potřebné vzorce a funkce podrobně odvozujeme na základě teoretických znalostí z úvodní kapitoly. Práci doplňují početní grafy a animace naprogramované pomocí programovacího jazyka R.