Časoprostorová dynamika myšice temnopásé (Apodemus agrarius) na hranici areálu rozšíření - Wernerová, Pavlína; Konečný, Adam; Masarykova univerzita. Přírodovědecká fakulta. Biologická sekce (2019)
V této diplomové práci se věnuji popisu šíření myšice temnopásé na území České republiky od konce 19. století do současnosti. Hlavním tématem bylo shromáždění dokladů o její přítomnosti či nepřítomnosti ve zkoumané oblasti, identifikace přibližné hranice areálu jejího výskytu a vyznačení všech údajů do map. Součástí výzkumu byly i terénní odchyty drobných hlodavců, čímž byla získána aktuální data a informace o jejím rozšíření v sezóně 2017. Z dostupných zdrojů se nakonec ukázalo, že hranice areálu myšice temnopásé se posunuje severovýchodním směrem. Didaktická část práce - klíč k rozlišení čtyř druhů myšic v České republice - může posloužit při výuce biologie na střední škole.
In this thesis I describe the spread of the striped field mouse across the Czech Republic since the end of 19th century until now. The main task was to compile the literary evidences of its presence and absence in the studied area, to identify the borderline of the studied species‘ area and to mark the data into the maps. The second part of my research involved a couple of field captures of the small mammals so in order to get the recent data of the Apodemus agrarius spread in the season 2017. From the available resources I found out that the borderline moves to the northeast. The didactic part - the key for determination of four species of Apodemus - can serve for teaching biology at high schools.
Vedoucí práce: Adam Konečný
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: biodiverzita; myšovití; terénní výzkum; biodiversity; field research; Muridae; diplomové práce; master's theses