Časoprostorové rytmy suburbií - Lískovec, Radim (2019)
Předkládaná diplomová práce řeší problematiku použití geolokalizačních dat pocházejících z nejrůznějších pervazivních technologií ve studiu časoprostorových rytmů obyvatel zázemí měst. V práci je představen proces suburbanizace a jeho vliv na časoprostorovou organizaci soudobých měst a diskutovány možné způsoby digitálního zachycování časoprostorových rytmů. Zvláštní důraz je kladen průzkumu možností dat mobilních operátorů. V navazující empirické studii jsou pomocí dostupných geolokalizačních dat zkoumány principy každodenní vazby suburbánních obyvatel na jádrové město a rozdíly v časoprostorové organizaci lokalit zázemí Brněnské metropolitní oblasti. V analýze rytmů jsou objasněny synchronizační vztahy obyvatel předměstí. Klasifikace rytmů je provedena pomocí shlukové analýzy. Získaný obraz časoprostorové organizace předměstí je podrobně prozkoumán a jsou popsány možné nepřesnosti plynoucí z procesu získávání využitých geolokalizačních dat.