Studium pulsně buzeného mikrovlnného plazmatu - Vargová, Petra (2018)
V této bakalářské práci se zabýváme diagnostikou pulzně buzeného mikrovlnného argonového plazmatu pomocí bezkontaktních diagnostických metod. Parametry plazmatu jsou zkoumány pomocí optické emisní spektroskopie (OES), a též pomocí časově rozlišeného snímkování. Pomocí digitálního zpracování obrazu jsme byli schopni určit makroskopické parametry plazmatu: délka výboje, rychlost změny délky výboje a také prostorové rozložení intenzity záření plazmatu. Z naměřených spekter jsme určili závislost střední hodnoty relativní intenzity na tvaru pulzu pro kyslík, argon a OH radikál. Z naměřeného spektra jsme též vypočítali rotační teplotu OH radikálu, která je dobrým přiblížením teploty neutrálního plynu.