Vymahatelnost práva pomocí online mimosoudního řešení sporů - Loutocký, Pavel (2018)
Tématem dizertační práce je vymahatelnost práva pomocí online mimosoudního řešení sporů. Pragmatickým důvodem pro vznik online řešení sporů (ODR) byla zejména absence adekvátních způsobů pro řešení sporů v online prostředí, jelikož státní mechanismy nedokázaly vhodně na takové spory reagovat. Postupným vývojem však ODR poskytlo nástroje, které jednak nejsou aplikovatelné jen v oblasti mimosoudního řešení sporů, jednak jejich prostřednictvím nejsou rozhodovány jen spory vznikající v online prostředí. Dizertační práce v úvodu vymezuje pojem ODR a jeho konkrétní specifika, jakož i nástroje kterých využívá. V další části se zaměřuje na porovnání českého právního řádu a právního řádu Anglie a Walesu vzhledem k jejich odlišným přístupům k mimosoudnímu ODR. Zde je také krátce rozebrána mezinárodní právní úprava ODR. Poté jsou podrobeni kritice vybraní poskytovatelé ODR. V závěru práce jsou zkoumány možnosti propojení mimosoudního ODR se soudními mechanismy pro celkové zvýšení efektivity problematiky řešení sporů (nejen) v online prostředí. Hlavním cílem dizertační práce je stanovení základních parametrů, které budou sloužit pro posouzení vhodného fungování vybraných poskytovatelů ODR. Tyto parametry by měly identifikovat podstatné složky ODR. Jejich vyhodnocení v závěru práce by mělo posloužit jako inspirace, jak vhodně nastavit efektivní ODR systém. Dílčím cílem pak je závěrečná úvaha o budoucnosti ODR v rámci soudního rozhodování.