Role obce v ochraně životního prostředí - vybrané právní aspekty - Švarcová, Kateřina (2018)
Disertační práce se zabývá vybranými právními aspekty role obce v ochraně životního prostředí. Obec je pojata kritériem dělené působnosti a pozornost je věnována výhradně obci malé, tzv. jedničkové. Cílem této práce je na základě právních předpisů, doktríny a judikatury pojmenovat a analyzovat obecní nástroje v ochraně životního prostředí a zákonné podmínky jejich realizace, na základě uvedeného identifikovat hlavní nedostatky dotčené právní úpravy a navrhnout způsoby řešení. Podrobným rozborem selektivně vybraných nástrojů práce analyzuje zkoumaný jev „roli obce v ochraně životního prostředí“, při ověření stanovených hypotéz a odpovídá na otázku, jaká je „role obce v ochraně životního prostředí“ z hlediska nastavené právní úpravy.