Využití kopulí v ekonomii - Pisárová, Júlia (2019)
Cieľom tejto práce je preštudovať kopula funkcie a ich aplikácie v ekonómii. Práca obsahuje teoretické vymedzenie pojmu kopula a jej vlastností, ako aj spôsobu použitia kopúl na oceňovanie opcií a rôznych metód odhadovania kopúl. Praktická časť je zameraná na modelovanie s reálnymi dátami dvoch rôznych spoločností za využitia kopúl v programovacom prostredí R. Zároveň boli za pomoci kopúl generované simulované dáta a tieto boli porovnávané s dátami reálnymi. Práca zahŕňa závery zistené pri analýze finančných dát týchto spoločností.