Vybrané matematické modely pro rezervy v životním pojištěni - Paulenová, Nikola (2019)
V této diplomové práci se věnujeme pojistným rezervám v životním pojištění. Představíme základní terminologii z oblasti pojistné matematiky použitou při psaní této práce. Zaměříme se na odvození systematického přehledu vzorců retrospektivních a prospektivních rezerv pro pojištění za běžné netto pojistné. V praktické části tato odvození aplikujeme na reálná data, kterými budou úmrtnostní tabulky pro muže. Pro vybrané typy pojištění realizujeme výpočet rezervy prostřednictvím programu R a manuálně, za pomoci kalkulačky. Statické výpočty pak modifikujeme do dynamických situací a pomocí programovacího jazyka R zobrazíme rezervy vybraných pojištění do barevných grafů a animací.