Optimalizace metod zpracování fMRI dat pro zvýšení validity analýz konektivity - Bartoň, Marek (2019)
Úvod. Analýzy konektivity z dat fMRI jsou stále více využívanou metodou pro studium funkcí lidského mozku. Vzhledem k faktu, že fMRI data obsahují velké množství šumu, který výsledky analýz konektivity znehodnocuje, je nutné provádět vhodné filtrace. Pro tyto účely bylo představeno široké množství přístupů, které využívají informaci o průbězích šumu z přímo z fMRI dat (data-driven metody) nebo na základě modelování šumu s využitím externí monitorace procesů, které šum způsobují (model-based metody). Na poli analýz fMRI konektivity panuje značná heterogenita ve využívání těchto filtračních strategií. Cílem disertační práce bylo zhodnotit vliv konkrétních variant data-driven metod (v kombinaci s nejrozšířenější model-based metodou RETROICOR) na výsledky analýz efektivní konektivity (psychofyziologické interakce, PPI) a funkční konektivity (seed korelační analýza). Metody. V první studii zahrnující dva soubory subjektů (N1=28; N2=15) byl sledován vliv filtrace pohybových parametrů (MPs), signálů z likvoru (CSF) a bílé hmoty (WM), globálního signálu a RETROICORu na výsledky analýzy PPI. Pomocí simulovaných dat byly hodnoceny efekty těchto filtrací.