Vliv akademické socializace do studia religionistiky na náboženskou/spirituální identitu studujících - Vrzal, Miroslav (2018)
Práce se věnuje vlivu akademické socializace do studia religionistiky na vlastní náboženskou/spirituální identitu studujících. Za touto výzkumnou otázkou stojí předpoklad, že studující během akademické socializace do sekulárního vědeckého studia náboženství internalizují specifické normy, hodnoty a religionistické vědění, které pak inkorporují také v rámci své náboženské/spirituální identity. Text je založen na insiderském výzkumu v prostředí Ústavu religionistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde bylo mezi lety 2011-2017 realizováno celkem 33 rozhovorů s (většinou nábožensky/spirituálně orientovanými) studujícími a několik zúčastněných pozorování. Teoreticky práce vychází z pozic sociálního konstruktivismu, představeného Peterem Bergerem a Thomasem Luckmannem, a opírá se o koncept socializace do akademického prostředí jakožto specifického sociálního subsvěta (parciální sociální reality). K uchopení socializace do akademického prostředí je pak použit model akadem