Tvůrčí činnost autora v kontextu technologického vývoje - Zibner, Jan (2018)
Práce charakterizuje jeden z pojmových znaků autorského díla, tvůrčí činnost autora, v kontextu technologického vývoje. V první kapitole je předložena analýza tohoto pojmu v obecném kontextu českého autorského práva, jak jej chápe doktrína, se zaměřením jak na teoretický koncept, typologii a spojení znaku tvůrčí činnosti se subjektem autora, tak i na praktické případy soudních rozhodnutí a příklady, na kterých jsou jednotlivé problematické aspekty tvůrčí činnosti demonstrovány. Druhá kapitola je pak zaměřena na tvůrčí činnost umělé inteligence coby fenoménu tolik typického pro technologický vývoj. Tvůrčí činnost v případě umělé inteligence má specifické postavení, práce proto překládá možnosti vypořádání se s takovou tvůrčí činností.