L’image de la femme auteur en tant qu’individualité autonome dans le roman français du XVIIIe siècle - Vykypělová, Klára (2018)
Předkládaná práce se zabývá literární produkcí žen 18. století a blíže se věnuje obrazu ženy autorky, jakožto rodící se individuality v epistolárním románu. Rozebírána je literární tvorba tří autorek Madame de Graffigny (1695-1758) - Lettres d’une Péruvienne (1747), Madame Riccoboni (1714-1758) - Lettres de Mistriss Fanni Butlerd (1757) a Isabelle de Charrière (1740-1805) - Lettres de Mistriss Henley - ve které se setkáváme s hrdinkami toužícími po projevení své individuality v patriarchálně nastavené společnosti 18. století. K řešené problematice je přistoupeno ze dvou úhlů: sociologického a literárního. Práce se metodologicky opírá o teorii vzniku literárního pole autora Pierra Bourdieu a snaží se poukázat na strategie, které ženy autorky využívají k potvrzení své individuality v literárním poli