Le stampe cinquecentesche delle Cento novelle scelte di Francesco Sansovino tra tradizione e censura - Jacková, Andrea (2018)
Cílem disertace je zmapovat textovou tradici antologie “Cento novelle scelte dai più nobili scrittori” jejímž autorem je Francesco Sansovino. Jelikož antologie vyšla v devíti vydáních v období 1561-1619 a toto období je často spojováno s knižní cenzurou, v disertaci se také snažím zachytit, jakým způsobem cenzura ovlivnila autory, “korektory” nebo nakladatele. Sansovino se při sestavování antologie inspiroval následujícími díly: “Cento Novelle Antiche”, “Decameron” - Giovanni Boccaccio, “Cinquanta novelle” - Masuccio Salernitano, Erasto et i suoi compassionevoli avvenimenti che gli successero”, “Rime et prose volgari” - Giovanni Brevio, “Novella” - Giovanni Guidiccioni, “Novelle” - Francesco Maria Molza, “Prose fiorentine” - Agnolo Firenzuola, “Diporti” - Girolamo Parabosco, “Le piacevoli notti” - Giovanni Francesco Straparola, “Novelle” - Matteo Maria Bandello a “Pecorone” - Giovanni Fiorentino. I když výčet pramenů zahrnuje díla, která byla napsána v rozmezí konce 13. stol. a 16. sto