Využití konceptu percepčního regionu při výzkumu institucionalizace a deinstitucionalizace regionů na příkladu (ne)existence českých zemí - Marek, Petr; Masarykova univerzita. Geografický ústav (2018)
Přestože je region již od 80. let 20. století chápán jako prostorová struktura, sociální konstrukt a dynamický proces, těžištěm výzkumů v rámci nové regionální geografie je stále vznik regionu. Vývoj regionu není téměř studován, a proto se mu věnuje tato rigorózní práce. V práci je navrženo propojení teorie institucionalizace regionů s koncepty homogenního, funkčního a percepčního regionu. Právě pomocí posledně jmenovaného typu regionu můžeme zkoumat reprodukci regionu, tedy proces, který je součástí institucionalizace i deinstitucionalizace regionů a jenž je nezbytný pro existenci regionu v budoucnu. Velmi opomíjenou je problematika zániku a (ne)existence regionu, tudíž je v této práci věnována značná pozornost především těmto otázkám. Díky teorii sociálního konstruktivismu mohlo být demonstrováno, že je potřeba rozlišovat existenci regionu jakožto sociálního jevu a „pouhé“ přesvědčení o (ne)existenci regionu. Na základě toho byla formulována typologie regionů podle reflexe jejich (ne
The region has been understood as a spatial structure, social construct and dynamic process since 1980s. In spite of this, most researches in new regional geography deal with the emergence of region. The development of region is rarely studied and thus this rigorous thesis deals with this issue. The thesis suggests a link between the theory of institutionalization of regions and the concepts of a formal, functional and perceptual region. Perceptual region is very suitable for studying the reproduction of region, which is part of the institutionalization and deinsti-tutionalization of regions. Regional reproduction is also necessary for the future existence of region. In this thesis particular attention is paid to the issue of the extinction and (non-)existence of region, for this theme is highly neglected. Thanks to social constructionism the need to distinguish between existence of region as a social construct and “mere” belief about (non-)existence of region could have been demonstra
Rigorózní práce (RNDr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2019
Keywords: regionalismus; regionální identita; regiony; regional identity; regionalism; regions; rigorózní práce; doctoral dissertations