Reflexe jako nástroj procesů rozvíjení didaktických znalostí obsahu - Chocholatá, Jana (2018)
Předkládaná disertační práce se zabývá výzkumem dvou velmi aktuálních konceptů, které se v současnosti stále více uplatňují v programech přípravného učitelského vzdělávání. Jedním z nich je specifická kategorie znalostí, tzv. didaktické znalostí obsahu. Druhým je reflexe či reflektivní praxe, která je považována za nástroj podpory profesního učení. Práce se zaměřuje na charakteristiky didaktických znalostí obsahu (DZO) u studentů učitelství anglického jazyka, protože právě ty jsou považovány za specifickou kategorii znalostí, kterou, na rozdíl od jiných odborníků v témže oboru, disponují pouze učitelé. Cílem práce bylo zjistit, jakými didaktickými znalostmi obsahu disponovali studenti učitelství anglického jazyka na začátku intervence a na jejím konci. Zajímaly nás charakteristiky a struktura didaktických znalostí obsahu a aspekty, v kterých se DZO v důsledku intervence mění. Druhou oblastí, na kterou je tento výzkum zaměřen, jsou charakteristiky reflexe jednotlivých studentů a otázka,