Na cestě k systematické filmové výrobě : rozvoj produkčního systému v českých zemích mezi lety 1911-1930 - Večeřa, Michal, 1988- (2018)
Cílem předkládané disertační práce bylo analyzovat filmový produkční systém v českých zemích mezi lety 1911 a 1930 - období, během kterého se filmová výroba proměnila ze stádia prvních pokusů do podoby stabilního průmyslu. Výchozí pozice českých výrobců byla zkomplikovaná tím, že neměli dostatek financí a fyzického kapitálu, neexistovala dostatečné rozvinutá síť kin a čelili silné konkurenci v podobě filmů z dovozu. Navzdory všem komplikacím se filmové produkci podařilo stabilizovat a najít metody, jak obejít veškeré překážky. Základní otázka zní: „Jak doboví producenti dosahovali ekonomické stability?“ V předkládané disertační práci se zaměřuji především na roli hraných filmů v rámci produkčních strategií dobových výrobců. Přestože můžeme hranou produkci považovat za nejprestižnější druh filmu, obvykle tvořila jenom přívěsek celkových firemních aktivit. Diverzifikací aktivit se čeští výrobci snažili minimalizovat riziko finanční ztráty - takové snahy mohly směřovat jak do šířky zvětš