Ke kvalitě pěveckého vzdělávání v České republice - Vašíčková, Kateřina (2019)
Tato disertační práce se zabývá procesem pěveckého vzdělávání v České republice a jeho kvalitou. Stěžejními tématy jsou průběh vzdělávání, preference uplatnění současných studentů zpěvu a jejich vývoj, reálné možnosti uplatnění absolventů, způsob a dostatečnost přípravy studentů na pěveckou i pedagogickou praxi a také motivace pro vykonávání pedagogické i umělecké profese. Práce čerpá z výsledků výzkumu zaměřeného na studenty zpěvu a pěvecké pedagogy konzervatoří a vysokých uměleckých škol a je doplněna o postoj českých profesionálních pěvců z operních i koncertních scén. Profesionální pěvci pak mimo jiné zpětně zhodnotili své studium zpěvu v souvislosti se současnou uměleckou praxí. Data byla získána během roku 2017 pomocí dotazníkových šetření a výsledky byly v práci zpracovány typickým kvantitativním způsobem, přestože výzkum nese i charakteristické vlastnosti výzkumu kvalitativního. Všestranný náhled na proces pěveckého vzdělávání poodhalil mnohé souvislosti a umožnil hlubší vhled