Dynamika počítačem podporovaného skupinového učení - Poláček, Jiří, 1978- (2018)
Disertační práce se věnuje dynamice počítačem podporovaného skupinového učení, tj. vnitřním vlivům a procesům, které se objevují v situacích, kdy se studenti učí jeden od druhého. Práce se v kontextu terciárního vzdělávání zajímá o to, které tyto vlivy či procesy se v počítačem podporovaném skupinovém učení uplatňují, jakým způsobem jsou mezi sebou provázané a které z nich jsou klíčové pro zdárné završení učebních aktivit. Výzkum dynamiky takového způsobu učení staví jak na stávajících poznatcích o kooperativním a kolaborativním učení, tak na aplikaci znalostí o skupinové dynamice z oblasti učebních a pracovních skupin. Protože téma dynamiky skupinového učení je rozšířeno o problematiku společného učení na dálku pomocí digitálních technologií, je zvláštní pozornost v práci věnována aspektům počítačové podpory při skupinovém učení, zejména počítačem zprostředkované komunikaci. Disertační výzkum je realizován v prostředí vzdělávací manažerské simulační hry na Ekonomicko-správní fakultě