Epidemiológia myasténie gravis v Slovenskej republike - Martinka, Ivan (2018)
Úvod: Cieľom tejto štúdie bolo posúdiť zmeny epidemiologických parametrov uXpacientov sXmyasténiou gravis (MG) vXSlovenskej republike vXrokoch 1977-2015. Materiál a metodika: Analyzovali sme údaje zo zdravotnej dokumentácie pacientov sXMG registrovaných na Slovensku. Zistili sme epidemiologické parametre (incidencia, prevalencia, mortalita) vXjednotlivých periódach štúdie, aby sme identifikovali ich zmeny počas obdobia štúdie. Výsledky: Z 2074 pacientov bolo 892 mužov (43,0 %) a 1193 žien (57,0 %). MG asociovaná sXtymómom (MGAT) bola diagnostikovaná u 123 patients (5,9 %). Priemerný vek pri vzniku sa posunul z 35,8 roku vX1977-1989 na 60,0 rokov vX2010-2015. Priemerná ročná incidencia sa zvýšila zX0,36/100 000 v 1977-1989 na 1,74/100 000 v 2010-2015. Priemerná ročná incidencia MGAT bola 0,05/100 000. Najvýraznejší nárast incidencie MG sme zaznamenali uXstarších (≥50 rokov), hlavne vXkategórii 70-79 rokov (0,34/100 000 v 1977-1989→7,10/100 000 v 2010-2015) a 80-89 rokov (0,00/100 000 v rokoch 1977-1989→5.31/1).