Spondylogenní kompresivní neurologické syndromy - patofyziologie a klinický obraz - Andrašinová, Tereza, 1982- (2018)
Spondylogenní kompresivní neurologické syndromy vznikají kompresí nervových struktur uvnitř páteře (míchy či míšních kořenů) na podkladě postižení páteře degenerativními a proliferativními změnami (spondylózou v širším slova smyslu). Tyto syndromy se manifestují bolestí a neurologickým deficitem (radikulopatií či myelopatií). Předložený soubor vlastních prací se zabývá korelací tíže radiologické stenózy stanovené na základě zobrazení magnetickou rezonancí u pacientů s lumbální spinální stenózou (LSS) a klinických parametrů, dále jsme se věnovali problematice tandemové stenózy a hodnotili jsme prevalenci spondylogenní komprese krční míchy a symptomatické cervikální spondylogenní myelopatie (CSM) u pacientů s klinicky symptomatickou LSS ve srovnání s běžnou populací a zjišťovali jsme prediktory rozvoje CSM. Stanovovali jsme přítomnost neuropatické komponenty bolesti u chronických bolestivých syndromů dolní části zad s použitím odlišných diagnostických testů.